ENNAKKO: AKAA-VOLLEY - TUTO VOLLEY (31.12.21 / Harri Mattila)
 

Akaa-Volley isännöi TUTO Volleyta - Ruutu+ -palvelussa

Koronapandemia hallitsee maailmaa. Ei ole varmasti mukava olla päättäjänä näinä päivinä/viikkoina/kuukausina/vuosina: lähes kaikki toimijat ihmettelevät poukkoilevaa ohjeistusta pandemian torjunnassa.

Voitaisiin toki tehdä vakaampia päätöksiä. Olisi mahdollisuus sulkea silmät koko pandemialta eikä rajoittaa minkäänlaisia toimia yhteiskunnassa. Vakautta toisi myös päätös siitä, että koko vuoden 2022 pidetään ravintolat kiinni, ei pelata ainoatakaan Mestaruusliigapeliä, järjestetään kaikki koulutus etänä, ja niin edelleen. Ei olisi poukkoilua - kaikki tietäisivät, mitä tapahtuu ja miten toimia.

Edellinen päätös johtaisi siihen, että lähes kaikki yhteiskunnan toiminnat pysähtyisivät ennen pitkää. Porukkaa kuolisi kuin aikoinaan ruton runnomana, väkeä vaeltaisi sairaaloihin jonoissa ja lopuista iso osa makaisi kotona sairasvuoteella. Terveet eivät uskaltaisi liikkua missään. Täydellinen välinpitämättömyys johtaisi siten valtavaan määrään itkua, tuskaa, konkursseja ja kaikenlaisia vaikeuksia.

Jälkimmäinen päätös olisi yhtä rankka. Konkursseja syntyisi solkenaan, yhteiskunta lamaantuisi, masennus valtaisi alaa ihmismielissä, kansalaiset kyräilisivät toisiaan, kaikenlaisia "laittomia" kokoontumisia junailtaisiin, valtava määrä investointeja menisi hukkaan. Seuraukset olisivat osin ennalta arvaamattomat.

Kun yhteiskunta pyritään pitämään mahdollisimman avoimena, jotta vahingot saataisiin minimoitua, päädytään tilanteeseen, jossa erilaiset rajoitukset ja muut määräykset ovat määräaikaisia ja mahdollisimman lyhytkestoisia. Tähän myös Mestaruusliigan on sopeuduttava. Pitkässä juoksussa tappiot saadaan minimoitua niin seurojen kuin pelaajienkin kannalta.

Siispä, on vain hyvä, että tulevan sunnuntain Akaa-Volleyn ja TUTO Volleyn kohtaaminen Akaassa tapahtuu ilman yleisöä. Luonnollisesti myymättömät pääsyliput rasittavat Akaa-Volleyn taloutta. Mutta ilman AVI:n asettamia rajoituksia seuran rakentama 2027-projekti saattaisi jäädä haaveeksi. Jos pandemiaa ei nyt oteta todesta, voi olla, että koko Mestaruusliigaa ei ole olemassa vuonna 2027.

Mutta miltä TUTO Volleyn ensimmäinen vierailu Akaassa näyttää ennakolta?

Jos TUTOn valmentaja Ruslan Zhbankov heittää parketille kokoonpanon, jossa laidoilla pelaavat Eemeli Kouki (392 liigaottelua) ja Ossi Rumpunen (354), passarina häärää Jani Puputti (273), liberona ryömii Henri Rajala (281) ja keskelle asettuu Karri Kutinlahti (240 + tämän kauden pelit), joukkueen menestys ei jää ainakaan kokemuksesta kiinni. Herrat ovat muutamankin palloiluhallin urallaan nähneet.

Kun edellä mainittujen lisäksi TUTOlla on laittaa toiseksi keskipelaajaksi kauden torjuntatilastossa kolmantena olevan Tatu Vuorenmaan, alkaa Akaa-Volleyn valmentajilla olla pohdittavaa riittämiin. Vuorenmaa on nuoresta iästään (22) huolimatta osoittanut liigakelpoisuutensa.

Entäpä sitten hakkuriosasto. TUTOn rosterista löytyvät Tino Vuori ja Einari Koivisto. Turkulaiset pallontappajat eivät vielä tällä kaudella ole niin sanotusti puhjenneet täyteen kukkaan. Kun niin ikään kokeneen kaluston Akaa-Volleylla on hakkurina itse Kurun Giba - alias Urpo Sivula, löytyykö siitä ottelun ratkaisu kotijoukkueen hyväksi? Ja jos Upi jostakin syystä huilaa sunnuntaina, sijaisena pelannee yhtä kokenut Joni Mikkonen.

Joka tapauksessa Akaa-Volleyn johdolla on jälleen syytä ostaa pari kukkapuskaa ottelun avausseremoniaan. Libero Voitto Köykkä on äänestetty syyskauden Oma SP-tähdistön ykköskokoonpanoon ja keskipelaaja Sauli Sinkkonen kakkoseen. Eivätköhän nuokin meriitit nosta jälleen koko joukkueen itsetuntoa niin, että TUTO saa tehdä täyden päivätyön saadakseen yhdenkin sarjapisteen mukaansa Akaasta.

On tietenkin valitettavaa, että Akaa-Volleyn kuuluisa seitsemäs pelaaja - äänekäs kotiyleisö - puuttuu sunnuntain pelistä. Molemmat joukkueet saavat joka tapauksessa lisäenergiaa siitä, että tietävät tosifanien olevan seurahuivit kaulassa, pipot päässä ja joukkueen logolla varustetut kahvimukit kourassa television ääressä klo 17, kun Ruutu+ aloittaa suoran lähetyksen Toijalan Monarilta. Ainakin Akaa-Volley Fan Clubin väki pitää olohuoneissaan sellaista mökää että hyvä, jos tuomarin vihellykset kuuluvat peliareenalla.

LML