top of page

Akaa-Volley puolivälieriin CEV Challenge Cupissa

Akaalaista ja itse asiassa koko Suomen lentopalloyleisöä hemmotellaan harvinaisen hyvin. Ja hemmottelusta vastaa Akaa-Volley. Joukkue raivasi tiensä CEV Challenge Cupin puolivälieriin päihittämällä tšekkiläisen AERO Odolena Vodan vieraissa 1 – 3 (25-23, 19-23, 19-23, 23- 25). Kun otteluparin ensimmäinen koitos kotisalissa päättyi samoin, niin Akaa Areenalla nähdään tammikuussa lisää kansainvälistä lentopalloa.


Lentopalloilun tietokirjan, liiton tiedottaja Toni Flinkin muistin mukaan ainoastaan kolme kertaa suomalainen miesjoukkue on yltänyt vastaavaan. VaLePa kertaalleen (2019) ja Sampo kahdesti (2007 ja 2009). Voidaan siis syystä olettaa, että koko lentopalloilusta kiinnostuneen Suomen katseet suuntautuvat Akaaseen vuoden 2024 alussa.


Alku hieman säikäytti kapteenia


Ottelun ensimmäinen erä oli tasainen mutta vaihteleva siinä mielessä, että molemmilla oli siinä omat saumansa. Alussa Akaa-Volley oli hienoisesti niskan päällä muun muassa Panu Pitkäsen onnistuneen syöttövuoron ja Jere Heiskasen tehokkaiden hyökkäysten ansiosta. Kotijoukkue nousi vähitellen ensin tasoihin ja muutaman onnistuneen torjunnan jälkeen selkeään 22 – 16 johtoasemaan. Akaalaisten kiri oli näyttävä mutta AERO Odolena Voda oli kuitenkin kalkkiviivoilla vahvempi.


-        Kyllä täytyy tunnustaa, että erän menettäminen hieman säikäytti. Pelkäsin, että illasta tulee pitkä ja sitkeä. Hienosti jätkät tuosta alusta tokenivat eikä lopulta ollut hätä päivää, puhalteli joukkueen kapteeni Pitkänen taistelun tauottua.


Kakkoserässä Akaa-Volley oli vahvempi heti alkuhetkistä lähtien eikä sen ote herpaantunut missään vaiheessa. Kotijoukkue oli koko ajan tappiolla ja siksi se sortui hermoiluun. Esimerkiksi Akaassa niin vahvana näkynyt syöttö takkusi pahasti. Kun myös ottelun tasolleen vaisusti aloittanut Matěj Šmídl pääsi vauhtiin, AERO Odolena Voda sai tunnustaa selkeän tappion. Tilastot kahden erän jälkeen todistivat Akaa-Volleyn onnistuneen syöttö-vastaanottopelissä vastustajaa paremmin. Kotijoukkueella oli tässä vaiheessa jo 12 syöttövirhettä yhtä ässää vastaan.


Akaa-Volleyn hyvät otteet jatkuivat myös seuraavan erätauon jälkeen. Kotijoukkue sinnitteli mukana hieman edellistä pidempään, mutta oli kuitenkin alakynnessä koko matkan aina eräpalloon asti. Akaa-Volleyn kuusikko ja libero Louis Pineau esiintyi todella tasaisesti. Akaa-Volleyn matkan jatkuminen CEV Challenge Cupissa varmistui Šmídln tehtyä viimeisen pisteen suoraan syöttöviivalta.


Akaa-Volleyn tasaisesta suorittamisesta kertoo myös tilasto. Ilja Ivanov (4/+2), Pitkänen (5/+3), Šmídl (17/+8), Jere Heiskanen (12/+8), Petteri Tyynismaa (4/+1) ja Mikko Räsänen (6/+2). Passari Ivanovin kunniaksi pitää laskea hyökkääjien tasapuolinen käyttäminen. Vastustajan on vaikea rakentaa puolustusta, kun koko kalusto on käytössä.


Koko joukkue onnistui


Kun jatkopaikka eurocupissa oli varmistunut, valmentaja Olli Kunnari vaihtoi kapteeni Pitkästä lukuun ottamatta koko miehistön. Näin vähemmälle peliajalle jääneet saivat arvokasta kokemusta kansainvälisestä pelistä. Jere Tikkala ei vastuuta ujostellut, vaan tekaisi heti erän alkuun kaksi suoraa syöttöpistettä. Tätäkin erää Akaa-Volley vei hienoisesti, vaikka ottelussa ei enää ollut sitä kovinta panosta.


Kotijoukkue jatkoi syöttövirheiden linjalla. Kunnarin valmennettavat puolestaan saivat hyökätä paineetta ja tulosta syntyi. Kuin koko ottelua kuvatakseen AERO Odolena Vodan Alexander Carabali sortui syöttövirheeseen ottelupallossa. Kotijoukkueen syöttötyöskentely oli kuin varjo siitä, mitä se esitteli Akaa Areenalla. Nyt tšekkiläiset epäonnistuivat syöttöviivalta peräti 29 kertaa ja saivat aikaiseksi vain yhden suoran pisteen.

-        Kaiken kaikkiaan tuon syöttöpelissä olleen eron lisäksi mielestäni meidän puolustus oli tänään astetta parempi kuin vastustajalla. Pelasimme kurinalaisesti, aivan kuin etukäteen oli sovittu. Tasainen onnistuminen kaikilla rintamilla, analysoi Pitkänen ottelun jälkeen.


Myös Kunnari hymyili leveästi ottelun tauottua.

-        Hieno saavutus jo nyt. Mutta ei meillä vielä ole maha täynnä. Torstaina ratkeaa seuraava vastustaja, joka tulee joko Unkarista tai Espanjasta. Molemmat ovat lyötävissä. Nyt nautitaan tästä voitosta ja juhlitaan joulu pois jaloista. Liigapelit jatkuvat heti pyhien jälkeen Raisiossa, muistutti valmentaja, jolla on runsaasti kokemusta europeleistä myös omalta pelaajauraltaan.


Teksti & kuva: Harri Mattila


Akaa-Volleyn kapteeni Panu Pitkänen kiitteli joukkueensa hyvää puolustuspeliä. Libero Louis Pineau näyttää esimerkkiä.297 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page